The fourth dinner, arranged somewhat in haste after having moved a friend’s furniture, was held at my place on the 6/3 2010. A translation may be forthcoming in the far or near future.
Förrätt
Savojdolmar med vegetarisk färs
1,5 l champinjoner, 1 stor gul lök, smör eller margarin, 1,5 dl kokt ris, 1 ägg, kaffegrädde, salt, svartpeppar, 2 dl grönsaksbuljong.
1. Ansa savojkålen och skär bort stocken.
2. Förväll kålen i saltat vatten, lossa bladen och låt dem rinna av i durkslag.
3. Ansa svampen, skär den i små delar, finhacka löken, och stek båda två i lite matfett. Blanda detta med riset i en bunke, tillsätt ägget och späd med grädde. Krydda.
4. Lägg i färsen in kålbladen, och vik ihop bladen “på vanligt sätt”. Fäst samman bladen med tandpetare.
5. Bryn dolmarna i lite mateftt, häll över buljong och låt dem eftersteka under lock tills kålen känns mjuk (15-20 minuter).
Vi repriserade också “Rostbiff med pepparrotsgrädde” från en tidigare middag, eftersom inte alla kunde äta kål och lök.
Huvudrätt
Kyckling med ris och oliver
(1 gul lök), 1 stort äpple, 1 msk olja, curry, 2 dl långkornigt ris, 5 dl grönsaksbuljong, 2 msk tomatpuré, salt, en grillad kyckling, 2 paprikor, 2 msk smör eller margarin, 10-15 fyllda gröna oliver.
1. Hacka lök och grädde, fräs dem i olja med så mycket curry att hacket blir gulbrunt och doftar starkt.
2. Rör ner riset och späd med 4 dl upphettad grönsaksbuljong och tomatpuré. Lägg över ett lock då buljongen åter kokar upp, sänk värmen och låt riset svälla över låg värme 18-20 minuter. Salta.
3. Dela under tiden kycklingen i små jämna bitar, kärna ur och strimla paprikorna, och fräs de senare i matfett. Tillsätt 1 dl buljong och låt det nästan koka in.
4. Värm kycklingbitarna i riset, och blanda ner fräset. Halvera oliverna och garnera rätten med dem. Servera upplagd på ett varmt fat.
Efterrätt
Persikotårta
3 ägg, 3 msk vatten, 1,75 dl strösocker, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 0,5 tsk bakpulver, 1,5 dl fast aprikosmarmelad, 1,5 dl fast vaniljkräm, 0,5 dl sötmandelsflarn, 2 burkar persikomandlar i sockerlag, strössel
1. Skilj vitor och gulor. Piska vitorna med 3 msk vatten till hårt skum. Strö socker över, vänd försiktigt in detta. Rör i en annan skål ut äggulorna, tillsätt även dem.
2. Blanda de två mjölsorterna och bakpulvret, sikta detta över blandningen och rör in varsamt.
3. Bred ut degen på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda dem 8-10 minuter i 250 grader. Dela botten tvärs över, lägg de bägge halvorna på varandra med aprikosmarmelad emellan. Bred ut vaniljkrämen över och täck den med mandlarna.
4. Lägg på de väl avrunna persikohalvorna tätt ovanpå tårtan. Strö över strössel.
Leave a Reply